Biodiversiteit en de Vergeten Tuin

In de stad hebben we de natuur keihard nodig, bijvoorbeeld om regenwater af te voeren en hitte te temperen. Bomen zorgen voor schonere lucht, bijen bestuiven bloemen en groen is aantoonbaar goed voor ons welzijn.

De meeste dieren houden niet van lawaai, menselijke activiteiten en verstoring. Maar voor ongeveer 10%van de plant- en diersoorten vormt de stad  juist een toevluchtsoord. Deze soorten vinden eten, onderdak en nestgelegenheid aan de stadsranden en in de stad. Bijvoorbeeld rond sportvelden, volkstuintjes en op bedrijfsterreinen  en in parken, plantsoenen, hofjes, begraafplaatsen en stadswallen.

De Vergeten Tuin vormt ook zo’n toevluchtsoord. Als omsloten heemtuin die alleen toegankelijk is via de poort aan de Palingstraat vormt het een relatief rustige omgeving voor allerlei  dieren. Met die reden is de tuin ook maar eens per maand voor publiek toegankelijk. Als Vereniging Veldwerk beheren we de tuin en koesteren we deze plek als een van de weinige in de stad die er echt is voor de flora en fauna en willen we deze zo min mogelijk verstoren.

“Het grappige is dat de stad, in de ogen van dieren, een rotsachtige omgeving is. Daardoor kunnen gierzwaluwen er goed nestelen. Maar er zijn ook bijzondere mossen en varens die je op oude stadsmuren of tussen klinkertjes kunt vinden” (Joost Lahr, ecoloog) En wat te denken van de vleermuizen, die overwinteren in de beschutting van dakgoten, zolders en een oude kerktoren?

In de Vergeten Tuin staat zo’n oude kerktorenspits. Ook zijn er tal van stapelmuurtjes waar mossen, varens en bloemen op groeien. Voor bijen is het een plek om te schuilen of wat leem te pakken voor een nest. De vier vijvers herbergen twee soorten salamanders en de nodige kikkers en padden. Ook wemelt het er van de waterjuffers en libellen. In de zomer wanneer de hitte in de stad toeneemt zorgt de Vergeten Tuin voor verkoeling. De Vergeten Tuin is bio divers. Maar wat is dat nou, biodiversiteit?

Biodiversiteit is simpel gezegd de verzamelnaam aan al het leven in een bepaald gebied. In de openbare ruimte gaat het om de variatie in planten, bomen, struiken, bloemen en ook de dieren die daar leven. Het betekent dat er niet één soort is, maar een mix van verschillende soorten die samen een gezond geheel vormen. In een stad zie je vaak veel beton en asfalt. Maar juist groen en diverse beplanting zorgen voor een levendig en gezond systeem. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bomen die zorgen voor schaduw, bloeiende struiken en bloemen die insecten aantrekken én kleine beestjes die op hun beurt weer voedsel zijn voor de vogels.
Biodiversiteit zorgt er dus voor dat de natuur zichzelf  op een natuurlijke manier in stand houdt. Het is een systeem waarbij alles samenwerkt. Hoe meer variatie, hoe sterker het geheel.

Kortom, de Vergeten Tuin is een klein maar bijzonder stukje Eindhoven. Met  de inzet van vrijwilligers en de donatie van onze leden kan de tuin hopelijk voor onbepaalde tijd blijven zorgen voor natuur in de stad en een biodivers Eindhoven.