Home > Planten en dieren > Wijngaardslakken

WijngaardslakkenSlakken zijn niet zo populair. Toch eten de meeste soorten vooral plantaardig afval, zoals bladeren, dode insecten, schimmel en hout. Het zijn echte nuttige opruimers. En ze dienen weer als voedsel voor andere dieren in de tuin zoals vogels, muizen, egels en amfibieŽn.

Winterslaap
Eind oktober - begin november als het kouder word kruipen wijngaardslakken in de grond. Daar sluiten ze hun huisje af met een kalkplaatje. Wanneer in het voorjaar de temperatuur uitkomt boven de acht graden en als het vochtig weer is kruipen de dieren weer uit hun hol. De 15% van hun lichaamsgewicht die ze zijn verloren tijdens de winterslaap hebben ze binnen een paar weken weer goed gemaakt.

Paartijd
De paartijd valt van mei tot juli. In droge periodes blijven ze in hun huisje om in de nacht als dauwvorming plaatsvindt naar elkaar op zoek te gaan. Bij vochtig weer zijn ze ook wel overdag actief. Slakken zijn hermafrodiet, dus elke slak heeft mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.Ze kunnen niet zichzelf bevruchten maar moeten op zoek naar een ander waarbij ze elkaar bevruchten.

Jonge slakjes
Een maand na paring worden tot 50 eitjes gelegd van 6 mm doorsnede. Die komen in een 5 cm diep kuiltje dat de slakken graven door draaiende bewegingen met het voorlichaam te maken. De ouder sluit het holletje af en laat de eitjes achter. Na 25 dagen komen de jonge slakjes uit. Na 14 dagen in het hol vreten ze zich een weg naar boven. Dan klimmen ze zo hoog mogelijk in de begroeiing om veilig te zijn voor roofkevers en mieren18 april AmfibieŽn kijken in de Vergeten Tuin


Op vrijdag 18 april is er een amfibieŽnavond in de Vergeten Tuin. Onder deskundige begeleiding gaan we met zaklampen op zoek naar salamanders, kikkers en padden die dit jaargetijde actief zijn in het water. Vanaf 20.30 u ben je van harte welkom!

© De Vergeten Tuin 2009 - 2017